رانندگی با خودرویی که مجهز به گیربکس اتوماتیک است؛ قطعا بسیار سادهتر از راندن یک خودرو دنده دستی میباشد. طراحی این خودروها به گونهای است که راننده میتواند بیشتر تمرکز خود را بر روی جاده و کنترل فرمان بگذارد و دیگر نیازی نیست که بخشی از توجه خود را به تعویض دنده بدهد. در این مقاله به صورت مختصر در مورد رانندگی با دنده اتوماتیک در ترافیک صحبت میکنیم و از خصوصیات این سبک گیربکس بیشتر به شما میگوییم.
اولین ماشین های ساخته شده دست بشر، اتومبیل هایی بودند که با کمک دنده دستی امکان جابجایی مسافران و حرکت را برای راننده ایجاد می کردند. اما روز به روز، با پیشرفت های مختلف در تاریخ بشر، عرضه اتومبیل هایی با گیربکس اتوماتیک، توانست صنعت خودروسازی را با تحول شگرفی رو به رو سازد. تحولی که بعنوان یک آپشن ویژه، رانندگی را بسیار ساده تر کرده است. آپشنی که اهمیت آن در ساعات اوج ترافیک و شلوغی شهر بیشتر از هر زمان دیگری حس می شود. با وجود همه نکات مثبت و راحتی که رانندگی با دنده اتوماتیک برای رانندگان به همراه دارد، استفاده از خودروهای این چنینی باید بطور مرتب برای عملکرد بهتر، مورد بررسی قرار گیرند. پس توجه به یکسری نکات اصولی در هنگام رانندگی با اتومبیل های دنده اتومات، بخصوص در زمان ترافیک، میتواند در بازدهی بالاتر گیربکس اتوماتیک نقش موثری داشته باشد. موضوعی که قصد ارائه آن را در این متن داریم. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که رانندگی با دنده اتوماتیک را به خودروهایی با گیربکس دنده دستی ترجیح می دهید، بی شک این متن می تواند برای شما بسیار مفید باشد.
ساختار ماشین های گیربکس دنده اتوماتیک
قطعا برای کسانی که از ابتدا عادت به رانندگی با ماشین های گیربکس دنده دستی را داشته اند، رانندگی با خودروهای اتوماتیک برای اولین بار، تجربه متفاوتی را بوجود می آورد. اکثر افراد با تصور اینکه رانندگی با ماشین های دنده اتوماتیک تنها با پدال گاز و ترمز صورت میگیرد، به مرور زمان باعث آسیب رساندن به جعبه گیربکس ماشین خود می شوند. آسیب هایی که با دانستن ساختار کلی جعبه گیربکس اتوماتیک می تواند تا حدودی مانع از صدماتی که هزینه های گزافی را در پی دارد، شود. گیربکس اتوماتیک بطور کل، ساختار و عملکردی متفاوت از گیربکس دنده ای دارد. ساختاری که در نحوه رانندگی، کنترل و حرکت خودرو نیز تاثیرگذار است. رانندگی با خودروی دنده اتومات، بدون وجود پدال کلاچ، قطعا ساده تر خواهد بود؛ چراکه دیگر نیازی نیست تا افراد بطور همزمان با پای چپ خود، پدال ترمز و کلاچ را کنترل نمایند. برخلاف رانندگی در خودروهای دنده دستی که افراد باید دائما در حال رانندگی، کنترل دقیق را بر روی پدال کلاچ داشته باشند، در خودروی دنده اتوماتیک افراد میتوانند از پای چپ خود تنها برای تمرکز بر روی پدال ترمز استفاده کنند. بدلیل نبود پدال کلاچ در این قبیل خودروها، راننده می بایست از طریق پدال ترمز، برای روشن کردن خودرو استفاده کند. البته سیستم مکانیزمی که امروزه در اکثر ماشین های دنده اتوماتیک طراحی شده است، گویای همین عمل می باشد؛ زیرا راننده بدون قرار دادن پا بر روی پدال ترمز نمیتواند خودرو را روشن نماید. در واقع، از آنجایی که دنده اتوماتیک اتومبیل درحال سکون، عموما بر روی حالت P (پارک) و یا N (خلاص) قرار دارد، راننده نیاز است تا با فشردن پدال ترمز، دنده را بر روی حالت D (حرکت) و یا R (عقب) تنظیم نمایند. حرکت دادن خودرو و تعویض دنده در زمانی که موتور در بالاترین دور خود قرار دارد، صدمات بسیاری را به گیربکس وارد می کند. پس، بعد از روشن کردن و انتخاب دنده مناسب، با برداشتن پای خود به آرامی از روی پدال ترمز، خودرو آماده حرکت می شود و با فشار بر روی پدال گاز، سرعتش افزایش می یابد. زیرا گیربکس اتوماتیک بطور خودکار، اتومبیل را با دنده مناسب برای حرکت تنظیم می کند. همه این توضیحات را میتوان جزء مواردی دانست که سبب تمایز و تفاوت رانندگی با دنده اتومات و خودروی دنده دستی می شود. تفاوتی که در هنگام رانندگی در ترافیک های روان و سنگین، ملموس تر است. پس برای دستیابی به بهترین عملکرد گیربکس خودروهای اتوماتیک در ترافیک، دانستن برخی نکات، مهم و ضروری است.
خصوصیات گیربکس اتوماتیک
گیربکس اتوماتیک که به آن گیربکس کامل خودکار نیز گفته میشود یک گیربکس کاملا اتوماتیک است که دنده را متناسب با حرکت و سرعت خودرو تعویض میکند. با توجه به چنین عملکردی، خودروهایی که مجهز به سیستم دنده اتوماتیک هستند؛ باید ویژگیهایی کاملا متفاوت و متمایز نسبت به خودروهای معمولی داشته باشند. برخی از مزایایی تجهیز خودرو به دنده اتوماتیک عبارتند از:
- این سیستم لذت رانندگی را افزایش میدهد
- بدون نیاز به توجه زیاد راننده به نحوه و زمان تعویض دنده، امکانات بیشتری برای کنترل خودرو در دسترس او قرار میدهد
- برای رانندگی در سربالاییها مناسب است
- تا حد زیادی احتمال توقف خودرو در سربالاییها شدید را کاهش میدهد
- استفاده از آن به خصوص در ترافیکهای سنگین راحتتر است
- دنده کاملا به موقع، بدون فشار به موتور و بی دردسر تعویض میشود
- خودرو نیازی به تعویض کلاچ به صورت دورهای ندارد
- سرعت خودرو را ارتقا میدهد
نکات لازم برای رانندگی با دنده اتوماتیک
خودروهای دنده دستی در مسیر حرکت در ترافیک های روان و ترافیک های سنگین، که دائما خودرو باید با سرعت پایین به مسیر ادامه دهد و در مواقعی توقف نماید، دنده دستی با تنظیم در حالت یک و یا دو، اتومبیل را کنترل می کند. اما در اتومبیل های دنده اتوماتیک که دیگر رانندگان نیازی به تنطیم دنده ندارند، باید چه کرد؟ در مواجه با ترافیک های سنگین که خودرو نیاز به کاهش سرعت و یا حتی توقف کامل را دارد، باید دنده یک انتخاب شود. این اتفاق بطور خودکار رخ می دهد. زیرا هنگام حرکت با قرار دادن خودرو بر روی حالت D، گیربکس، دنده یک را انتخاب میکند. و زمانی که پدال گاز در هنگام رویارویی با ترافیک رها می شود، خودرو به دنده دو و سه و با توقف کامل به دنده یک می رسد. این موضوع که در هر بار توقف، چه توقف های کوتاه مدت و چه توقف های بلند مدت اتفاق می افتد، خود باعث کاهش عمر و عملکرد گیربکس اتوماتیک میشود. پس میتوان در هنگام رانندگی در ترافیک با سرعت زیر ۹۰ کیلومتر، که اجبارا نیاز به فشردن و رها کردن مکرر پدال هست و یا سربالایی که خودرو بطور اتومات دنده را تعویض می نماید، از قبل با انتخاب دنده مناسب، خودرو را از این کار بازدارید. در این حالت توصیه می شود که دنده ماشین را از حالت اتوماتیک به حالت دستی تغییر دهید. زیرا در این حالت با تغییر دنده، میتوان سرعت اتومبیل را تنظیم کرد.
ما یک مقاله داریم که در مورد علت های جا نرفتن دنده ماشین می باشد که می توانید آن را مطالعه کنید.
راهکارهایی برای افزایش عمر گیربکس اتوماتیک
در خودروهای دنده اتوماتیک، سیستمی تحت عنوان قفل کلاچ هیدرولیکی تعبیه شده است. سیستمی که این قبیل خودروها را نیازمند حساسیت های بیشتری در هنگام رانندگی کرده. حساسیت هایی که بی توجهی و بی دقتی در آن، منجر به کاهش عمر جعبه گیربکس می شود.
- برای افزایش طول عمر گیربکس اتوماتیک، استفاده از سیستم دنده دستی در اتومبیل های اتومات، در هنگام ترافیک های سنگین که توقف خودرو ممکن است بیشتر از ۱۵ دقیقه بطول بیانجامد، توصیه می شود. با انتخاب دنده یک، به رانندگی ادامه دهید و در صورت آزاد شدن کامل مسیر، حالت (D) را برای حرکت خودرو انتخاب نمایید. عدم اینکار با تعویض مکرر خودرو از دنده یک به دو، به مرور زمان باعث صدمه به گیربکس می شود.
- برای توقف های کوتاه مدت (زیر ۲ دقیقه) همانند توقف در پشت چراغ راهنما، بدون تغییر دنده به حالت خلاص یا پارک، تنها با قرار دادن پای خود بر روی پدال ترمز، خودرو را نگه دارید. و در صورت طولانی شدن مدت زمان توقف (بیشتر از ۳ دقیقه)، با قرار دادن دنده به حالت خلاص (N)، نه حالت پارک (P)، مانع از حرکت خودرو شوید. در نهایت پیشنهاد میشود در صورت هرگونه صدمات وارد شده بر گیربکس اتوماتیک، سریعا جهت تعمیر خودرو به تعمیرگاه های مجاز مراجعه نمایید. بی توجهی به آسیب های وارد شده به گیربکس، میتواند با تاثیر بر روی دیگر قطعات خودرو، هزینه های بسیاری را برای تعمیر ایجاد کند.
پس اگر شما هم خواهان تجربه رانندگی با اتومبیل های دنده اتوماتیک را دارید با مراجعه به مرکز اجاره خودرو سورنا میتوانید ماشین مورد نظر خود را اجاره نمایید. همچنین با در نظر گرفتن نکات بالا از وارد شدن آسیب های جدی به خودرو جلوگیری کنید. این مرکز اجاره ماشین در تهران انواع خودروهای لوکس و گران قیمت از برندهای مطرح خودروسازی دنیا را در اختیار شما قرار می دهد.
استفاده از دنده اتومات در سربالایی
برخلاف رانندگی در جادههای مسطح یا سراشیبیها، رانندگی در سربالایی به قدرت بیشتری نیاز دارد. برای بالا رفتن ایمن از یک جاده شیبدار، به قدرت کافی موتور نیاز دارید و فقط زمانی میتوانید این قدرت را تامین کنید که در زمان مناسب معکوس بکشید و دنده را اصطلاحا پایین بیاورید. بنابراین توصیه کلی این است که برای رانندگی با دنده اتوماتیک در سربالایی، حتما گیربکس را در حالت دستی قرار دهید. همچنین برای رانندگی ایمن با یک ماشین مجهز به گیربکس اتوماتیک در سربالایی نکات ساده زیر بسیار مفید است:
- همانطور که شروع به نزدیک شدن به سربالایی میکنید باید سرعت اتومبیل خود را افزایش دهید.
- با شروع به بالا رفتن از مسیر، دنده خودرو را پایین بیاورید. انجام این کار به شما این امکان را میدهد که کنترل بیشتری بر روی ماشین خود داشته باشید.
رانندگی با خودروی اتومات در ترافیک های روان
ترافیکهای روان بهترین جا برای استفاده از سیستم اتوماتیک چنین خودروهایی است. برای رانندگی در چنین شرایطی فقط لازم است که دنده را روی حالت D گذاشته و با ترمز سرعت خودرو را کنترل کنید. از آنجایی که این نوع ترافیکها اصطلاحا روان هستند؛ نیاز به تعویض دنده ندارید و باید فقط با گاز و ترمز مسیر را طی کنید.
مطالبتون خیلی عالی و آموزنده بود….ممنون
سلام ممنون از شما