سانروف برای بسیاری از خریداران خودرو در صدر فهرست آپشنهایی است که گزینه مورد نظر آنها باید داشته باشد. با وجود تعدد آپشنهای متداول و پرکاربرد در صنعت خودروسازی و مزایایی که این آپشن خاص برای سرنشینان به همراه دارد؛ این خواسته خریداران کاملا منطقی است. طبق یک تعریف ساده، سانروف یک دریچه با درب مجهز شده به موتور الکتریکی یا مکانیکی است که روی سقف خودرو تعبیه شده و با باز کردن آن میتوان جریان هوای داخل کابین را بهبود داده و اجازه داد نور خورشید هنگام رانندگی وارد اتومبیل شود. با این وجود، استفاده از این آپشن قانون و قواعد خاص خودش را دارد. عدم رعایت این قوانین گاهی حتی میتواند به قیمت جان سرنشینان کودک و آسیبهای جدی منجر شود. در این مقاله توضیح میدهیم که چرا باید خطر استفاده غیر اصولی از سانروف را جدی بگیرید.
سانروف چیست و چگونه کار می کند؟
سانروف یک پنل چند لایه است که با ایجاد یک دریچه باز، روی سقف خودرو نصب شده و به دو ریل جانبی متصل میشود. این ریلها مسیر انتقال پانل را بین موقعیتهای بسته و باز کنترل میکنند. هنگامی که راننده کلید باز شدن سانروف را فشار میدهد؛ یک مدار الکتریکی فعال شده و سانروف حرکت میکند. پانل سانروف توسط یک کابل مجهز به موتور الکتریکی باز میشود و پانل را در امتداد مسیر حرکتی که روی آن نصب شده است میکشد. این فرآیند منجر به حرکت پانل سانروف به سمت داخل و عقب میشود.
سانروف چگونه باعث آسیب کودکان می شود
متاسفانه بسیار مشاهده شده که رانندگان بدون درک خطرات احتمالی، با سانروف باز و در حالی که کودک سر یا نیمتنهاش از این دریچه بیرون است حرکت میکنند. این رفتار میتواند خطرات جدی بسیاری از جمله موارد زیر را به همراه داشته باشد:
ترمز ناگهانی
در این شرایط اگر مانعی سر راه اتومبیل قرار بگیرد و راننده مجبور به فشردن ناگهانی پدال ترمز شود؛ بدن کودک درست از نیمه تحت فشار قرار گرفته و ممکن است نیروی وارده به نیمتنه بالایی، کودک را به خارج از اتومبیل پرتاب کند.
بسته شدن ناگهانی سانروف
از آنجایی که سانروفهای جدید همگی مجهز به موتور الکترونیکی هستند و در بیشتر آنها دکمه باز و بسته شدن درست بالای آینه وسط خودرو واقع شده؛ ممکن است به صورت ناگهانی خود کودک هنگامی که سرش بیرون است دکمه را فشار دهد و بدون اینکه متوجه شود با بسته شدن دریچه بدنش لای درب گیر کرده و آسیب ببیند.
مانورهای خطرناک
تحت هیچ شرایطی وقتی سرنشین کودک بدنش از سانروف بیرون است؛ با خودرو مانورهای خطرناک ندهید. این مانورها دقیقا مانند ترمزهای ناگهانی فشار زیادی به بدن کودک وارد میکند و نیروی اعمال شده از این حرکات به بدن، ممکن است باعث بیرون افتادن کودک و مرگ او شود.
افتادن از سانروف
طبق اصول کلی که برای استفاده از سانروف تدوین شدهاند؛ هرگز نباید در حالی که خودرو در حال حرکت است سرنشین از این دریچه خارج شود. چرا که در این شرایط هرگونه حرکت شدید و ناگهانی اتومبیل میتواند موجب بیرون افتادن از کابین شده و خطر مرگ را به همراه داشته باشد.
نکاتی ایمنی که ماشین سانروف باید رعایت کند
فقط یک قانون ساده برای استفاده از سانروف وجود دارد و آن هم این است که هرگز در حال حرکت نباید دست و بدن را از این دریچه بیرون برد. حتی اگر سرعت شما کمتر از 10 کیلومتر بر ساعت است. ترمز اضطراری حتی در سرعتهای کمتر از 15 کیلومتر در ساعت میتواند آسیب جدی به قسمت بالاتنه یا ساعد دستتان وارد کند. در صورت رخ دادن تصادف، فرد حتی میتواند از وسیله نقلیه به بیرون پرتاب شده و صدمات جدی یا مرگ را تجربه کند. همچنین از آنجا که خطر واژگونی در هنگام تصادف وجود دارد؛ هرگز نباید هنگام رانندگی هیچ کدام از اعضای بدنتان را از سانروف بیرون ببرید. این موضوع به خصوص برای کودکان که وزن و قدرت کمتری برای حفظ تعادل خود دارند بیشتر صدق میکند.
علاوه بر این، گاهی مشاهده شده که افراد بعد از تحویل خودرو سعی میکنند به روشهای مختلفی دریچه ایجاد شده روی سقف را تقویت کنند. این دستکاری نه تنها نتیجه مثبتی ندارد بلکه موجب میشود ایمنی ساختاری سانروف دچار خطر شده و کارایی کافی را نداشته باشد. در کنار این موارد، نگهداری اصولی از سانروف نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگر نکات مهمی که در دفترچه راهنمای خودرو در مورد نگهداری از سانروف نوشته شده است رعایت نشود؛ عمر موتور الکتریکی و مکانیزم آن به شدت کم میشود. به عنوان آخرین نکته نیز به این مورد اشاره میکنیم که هر زمان خودرو را پارک کردید؛ حتما مطمئن شوید که دریچه سانروف را از داخل بستهاید. در غیر این صورت ممکن است با تابش شدید نور خورشید به داخل کابین از طریق شیشه تعبیه شده در لایه بیرونی، هم هوای داخل بسیار گرم شود و هم خطر آتشسوزی به دلیل تماس مستقیم و عمودی خورشید با تودوزی خودرو افزایش پیدا کند.
آیا خروج از سانروف جریمه دارد؟
از آنجا که خروج از سانروف میتواند خطرات زیادی برای سرنشینان به همراه داشته باشد؛ یکی از مواردی که قانونگذار جرائم سنگینی برای آن در نظر گرفته است همین تخلف میباشد. بنابراین خروج از سانروف به هر دلیلی، چه سرنشینان و چه خود راننده شامل جریمه راهنمایی و رانندگی میشود.
نکات ایمنی در مورد سانروف ماشین