فسخ قرارداد اجاره خودرو چگونه است؟ قوانین + تعهدات طرفین

فسخ قرارداد اجاره خودرو

با افزایش سرسام‌آور قیمت خودرو در سال‌های اخیر، اجاره خودروی شخصی نیز رونق یافته است. امروزه بسیاری از افراد برای مراسمات خاص یا به قصد مسافرت‌های کوتاه مدت و حتی بلند مدت، به اجاره خودرو می‌پردازند. بسیاری از شرکت‌های اجاره خودرو از جمله شرکت اجاره خودرو سورنا، هم خودروی ایرانی و هم خودروی خارجی را اجاره می‌دهند.اگرچه شرایط اجاره خودرو نسبتا آسان است و معمولا مشکلی بین موجر و مستاجر پیش نمی‌آید اما بروز دعاوی حقوقی در این نوع قرارداد اجاره نیز به وجود می‌آید. به دلایل مختلفی، امکان دارد که یکی از طرفین درخواست فسخ قرارداد اجاره خودرو را داشته باشد. در این صورت، باید دید که آیا می‌توان قرارداد اجاره خودرو را فسخ نمود؟

در این مقاله، قصد داریم به بررسی امکان فسخ قرارداد اجاره خودرو بپردازیم و شرایط انجام آن را توضیح دهیم. اگر شما هم قصد دارید خودرو اجاره کنید و در مورد قرارداد آن در ذهن خود سوالاتی دارید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

قرارداد اجاره خودرو چیست؟

هنگامی که برای اجاره خودرو با هر مدت زمانی (از یک روز و حتی کمتر تا یک ماه و حتی بیشتر) به یک مرکز اجاره خودرو مراجعه کنید، علاوه بر تحویل مدارک اجاره خودرو، یک قرارداد اجاره یا اجاره‌نامه بین شما و اجاره‌دهنده منعقد می‌شود. در این قرارداد، موارد زیادی ذکر می‌شود از جمله:

  • نام و اطلاعات شخصی موجر و مستاجر شامل کد ملی و نام پدر
  • مشخصات خودرو به صورت کامل شامل مدل، شماره پلاک، میزان کارکرد و سوابق صدمات قبلی
  • مبلغ اجاره
  • مدت زمان اجاره و تاریخ تحویل
  • شرایط فسخ قرارداد و خسارت روزانه مربوط به فسخ یک‌طرفه

ذکر این اطلاعات در قرارداد اجاره موجب می‌شود تا علاوه بر تعهد کتبی طرفین به وظایف خود، شرایطی برای فسخ و جریمه‌ای برای فسخ‌کننده تعیین می‌شود. رقم خسارت مربوط به فسخ قرارداد و این موضوع که مبلغ فسخ به چه صورتی دریافت می‌شود، به صورت توافقی است. یعنی الزامی برای تعیین دقیق رقم خسارت وجود ندارد.

کسورات قرارداد اجاره خودرو به چه صورتی است؟

شرایط فسخ قرارداد اجاره خودرو

در صورتی که به هر دلیلی، یکی از طرفین قصد داشته باشد اقدام به فسخ قرارداد اجاره خودرو کند، باید طبق قرارداد عقد شده بین خود و موجر، خسارت وی را بپردازد. فرقی ندارد که یک ساعت از عقد قرارداد اجاره (اجاره‌نامه) گذشته یا نیمی از آن سپری شده است. در هر صورت، مطابق قرارداد باید خسارت موجر توسط مستاجر پرداخت شود.

البته بسیاری از شرکت‌های اجاره خودرو بر حسب برخی موارد، خسارت‌های متفاوتی را در قرارداد می‌گنجانند. به عنوان مثال، قید می‌شود که اگر اقدام به فسخ پیش از تحویل گرفتن خودرو باشد، خسارت به مقدار مشخصی کاهش خواهد یافت. قید چنین بندی در قرارداد اجاره خودرو نیز بر عهده موجر است که چه نوع و به چه روشی خسارت را دریافت می‌کند.

تعهدات طرفین در قرارداد اجاره خودرو

هر یک از طرفین در قرارداد اجاره خودرو یعنی موجر و مستاجر خودرو، تعهداتی دارند که باید در قرارداد قید شود. اگر به هر دلیلی، هر یک از طرفین در مورد قید کردن این شرایط و تعهدات کوتاهی کند، طرف مقابل باید موضوع را گوشزد کرده و آنها را در قرارداد بگنجاند. در ادامه، تعهدات هر یک از طرفین را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

تعهدات موجر (طرف اجاره‌دهنده)

  • طرف اجاره‌دهنده متعهد می‌شود خودرو را در سلامت کامل و در بهترین شرایط از نظر کارکرد موتور و قطعات و سلامت کلی بدنه به مستاجر تحویل دهد. آسیب‌های فیزیکی بدنه باید در قرارداد ذکر شده و به اطلاع مستاجر برسد.
  • وظیفه رسیدگی فنی به خودرو از جمله تعویض قطعات مصرفی و روغن‌ها بر عهده موجر است.
  • وظیفه اخذ معاینه فنی و تمدید بیمه شخص ثالث بر عهده موجر است و هرگونه تبعات ناشی از تمدید دیرهنگام این موارد، صرفا بر عهده موجر است.
  • پرداخت کسورات قرارداد اجاره خودرو نظیر مالیات اجاره خودرو بر عهده موجر می‌باشد.

تعهدات مستاجر (طرف اجاره‌دهنده)

  • طرف اجاره‌کننده متعهد می‌شود که مبلغ اجاره را راس موعد به مستاجر بپردازد. در صورت بروز تاخیر، خسارت دیرکرد به مبلغ تعلق می‌گیرد.
  • طرف اجاره‌کننده متعهد می‌شود که خودرو را راس زمان تعیین‌شده به مرکز اجاره خودرو تحویل دهد.
  • در صورت اقدام به فسخ قرارداد، پرداخت خسارت و کسورات قرارداد اجاره خودرو بر عهده مستاجر خواهد بود.
  • هر گونه خسارتی که در مدت اجاره به خودرو وارد شود، بر عهده مستاجر می‌باشد؛ مگر آن که مشخص شود که ایراد جدید ایجاد شده خود ناشی از یک ایراد قدیمی باشد که پیش از اجاره خودرو ایجاد شده است.

جمع‌بندی

مواردی از تمایل به فسخ قرارداد اجاره خودرو نیز مانند تمام قراردادهای اجاره ملکی دیده شده است. طرف اجاره‌کننده به دلایل مختلفی می‌تواند مایل به فسخ باشد. در این مقاله به بررسی شرایط فسخ قرارداد اجاره خودرو پرداختیم. اینکه کسورات و خسارات مربوط به فسخ بر عهده چه کسی است و به صورت کلی، هر یک از طرفین چه تعهداتی دارد، مواردی بود که در این مقاله مطرح شد.

اگر شما هم می‌خواهید خودروی دلخواه خود را برای مدت مشخصی اجاره کنید، می‌توانید از سایت اجاره خودرو سورنا دیدن کرده و نمونه خودروها و هزینه اجاره را بررسی نمایید. انواع خودروهای خارجی و داخلی برای اجاره در سایت اجاره خودرو سورنا قابل اجاره خواهد بود.

 

0 0 رای
رتبه بندی

نویسنده

تاریخ مقالات

به اشتراک گذاری

نظرات کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمیترین
جدیدترین رای بیشتر
نظرات
مشاهده همه نظرات

با قیمتی مناسب خودرو اجاره کنید