باتری به نوعی قلب خودرو محسوب میشود و بدون حضور آن، هیچ کدام از عملکردهای خودرو به درستی کار نخواهد کرد. باتری وظیفه برقرسانی و تامین نیروی الکتریسیته برای تمام بخشهای اتومیبل، از استارت زدن و شروع به کار تا روشن کردن چراغها را بر عهده دارد. این مهم سبب شده که مراقبت و نگهداری از باتری ماشین اهمیت زیادی پیدا کند. در این مقاله توضیح خواهیم داد که چطور باید از باتری اتومبیل خود در تمامی فصول سال به خصوص پاییز و زمستان نگهداری کنید و چه عللی باعث خرابی این قطعه در خودرو میشود.
اگرچه شما مالک خودرو نیستید و اجاره خودرو انجام دادهاید هم باید این نکات را رعایت کنید تا در طول مدت زمانی که خودروی اجارهای در دست شماست با مشکلی رو به رو نشوید.
انواع باتری خودرو
در حال حاضر دو نوع باتری وجود دارد که در اکثر خودروها برای تامین انرژی الکتریسیته از آنها استفاده میشود. کارکرد هر کدام از این باتریها و معایب و مزایایشان با یکدیگر متفاوت است.
باتری اتمی (غیر سیلد): باتریهای اتمی که نیاز به نگهداری کمی دارند؛ از صفحات ساخته شده از سرب آنتیموان و کلسیم تشکیل شدهاند و بیشتر برای خودروهایی که قرار است در آب و هوای گرم استفاده شوند مناسب هستند. این باتریها قابلیت اضافه کردن آب در صورت پایین آمدن سطح آب باتری را دارند و طول عمرشان نسبتا زیاد است. این در حالی است که با استفاده از هیدرومتر نمیتوان غلظت این باتریها را اندازهگیری کرد.
باتری اسیدی (سیلد): در این باتریها بر خلاف باتریهای اتمی از صفحه سرب و کلسیم برای تولید استفاده میشود. این مدل باتریها هم مقاومت زیادی در برابر دشارژ شدن دارند و هم در صورت نیاز به شارژ، به سرعت شارژ میشوند. طول عمر باتریهای اسیدی از باتریهای اتمی بیشتر است ولی در صورتی که شارژشان خالی شود ممکن است به دلیل از دست رفتن خاصیت متریالشان، دیگر مثل روز اول شارژ نشوند.
علت خرابی باتری
مهمترین عللی که میتوانند موجب خرابی باتری خودرو شوند عبارتند از:
- به کار بردن باتری روی خودرویی که برای آن طراحی نشده است
- استفاده از یک باتری ضعیف روی خودرویی که نیاز انرژی زیادی دارد و باتری قدرت تامین این انرژی را ندارد
- نصب قطعات برقی اضافه روی خودرو که نیاز به الکتریسیته بیشتری نسبت به قدرت باتری دارند
- کثیفی و فرسودگی کابلهایی که وظیفه انتقال نیرو از باتری به قطعات دیگر خودرو را بر عهده دارند
- عدم نصب صحیح سر کابلها بر روی قطبهای باتری
- عدم استفاده از خودرو به مدت طولانی
- استفاده از خودرو به مدت طولانی در یک آب و هوای جدید
- آسیب دیدن بدنه باتری و نشت اسید
بهترین روش های نگهداری از باتری خودرو
انجام یک سری از کارها و توجه به بررسیهای دورهای بهترین روش مراقبت و نگهداری از باتری ماشین است. در ادامه به تفصیل در مورد این روشها توضیح میدهیم:
- هر 6 ماه یک بار باتری را بررسی کرده و خودرو را دیاگ بزنید تا ایرادات باتری مشخص شود
- عموما باید هر 3 سال یک بار باتری خودرو را عوض کنید. به خصوص اگر فصل زمستان نزدیک باشد
- کابلهای اتصال دهنده در سیستم برقی خودرو و ترمینالهای باتری را چک کنید
- تا جای ممکن خودرو را در پارکینگ مسقف پارک کنید
- آب باتری را چک کنید و در صورت پایین آمدن، داخل سلولهای باتری را با آب باتری پر کنید
- لوازم برقی بلااستفاده خودرو را خاموش کنید
- از قرار دادن باتری در معرض گرما و سرما شدید خودداری کنید
مراقبت از باتری ماشین در پاییز و زمستان
یخ زدن آب باتری، غلیظ شدن روغن موتور و سختتر استارت زدن اتومبیل، افزایش نیاز وسایل برقی به نیرو الکتریسیته و کاهش 50 درصدی قدرت باتری از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است در فصول سرد باتری خودروی شما را تهدید کنند. بنابراین کارشناسان خودرو رعایت نکات زیر را برای مراقبت و نگهداری از باتری ماشین در فصول پاییز و زمستان الزامی میدانند.
- بررسی فنی سیستم برقی هر 3 ماه یک بار با دیاگ زدن به خوردو
- اطمینان از شارژ بودن باتری
- بررسی کامل اتصالدهندهها و سر باتری و از بین بردن سولفاته روی آنها
۵ پیشنهاد برای سفر زمستانی و پاییزی
نکات مراقبت از باتری در هوای سرد
یکی از مشکلاتی که سرمای زیاد برای خودرو ایجاد میکند؛ بد استارت خودرن و دیر روشن شدن موتور است. بنابراین اگر قصد دارید برای مدت طولانی خودرو را در یک مکان سر باز و سرد پارک کنید؛ حتما به نکات زیر توجه کنید تا از بروز چنین مشکلی جلوگیری شود.
- اگر قرار است چند ماه خودرو به همین حالت بماند بهتر است باتری آن را جدا کرده و در انباری بگذارید
- اگر امکان جداسازی باتری را ندارید؛ اتصال منفی آن را از آن جدا کنید
- تا جایی که ممکن است حداقل 2 الی 3 روز یک بار خودرو را استارت زده و بگذارید موتور 10 دقیقه کار کند
- باتری خودروی بلااستفاده را عایقبندی کنید
راه های افزایش طول عمر باتری خودرو
انجام چند کار سادهای که در ادامه گفتهایم میتواند روی طول عمر باتری خودروی شما تاثیر مثبتی داشته باشد:
- اطراف قطبهای باتری را به صورت دورهای تمیز کرده و از سولفاته شدن آن جلوگیری کنید. خوردگیهای سبز و سفید رنگی که اطراف محل اتصال باتری به کابلها دیده میشوند باعث جلوگیری از انتقال نیرو خواهند شد.
- سعی کنید تا جای ممکن کمتر استارت بزنید. برخی از رانندگان با هدف کاهش مصرف سوخت، پشت چراغ قرمزها خودروی خود را خاموش میکنند. این کار سبب میشود که تعداد استارتهایی که در طول یک سال به خودرو زده میشود افزایش پیدا کرده و عمر باتری کمتر شود.
- از قرار دادن باتری در معرض گرما و سرمای شدید به شدت اجتناب کنید. گرما موجب افزایش فعالیت شیمیایی باتری و در نتیجه کاهش طول عمر آن شده و سرما نیز قدرت باتری را کاهش میدهد.
- به مدت طولانی خودرو را خاموش نگه ندارید. استارت نخوردن خودرو برای مدت طولانی موجب خالی شدن شارژ باتری و آسیب دیدن متریال داخل آن میشود.
⭕خودرو بخشهای مختلفی دارد که باید به همهی آنها رسیدگی شود در این مقاله به توضیح در بارهی باتری ماشین که یکی از بخش های مهم ماشین میباشد پرداختیم، اما بخش دیگری که در ماشین ها حائز اهمیت میباشد قسمت رادیاتور ماشین است، یکی از مشکلات رایج کم شدن آب رادایاتور ماشین میباشد. یکی از راه هایی که میتوان تشخیص داد که آب رادیاتور کم شده است خط کنار رادیاتور است. دلایل مختلفی برای این مشکل وجود دارد که یکی از انها میتواند خرابی ترموستات باشد. برای مطلع شدن از دیگر دلایل این مشکل و ایراد یابی آن بهنر است مقاله دلایل کم شدن آب رادیاتور را مطالعه کنید که به طور کامل در رابطه با این موضوع صحبت کرده ایم. ⭕
نگهداری پیشگیرانه باتری
رعایت تمامی نکاتی که در این مقاله به آنها به عنوان روشهای مراقبت و نگهداری از باتری ماشین اشاره شد میتواند راه موثری برای پیشگیری از خرابیهای احتمالی باتری باشد. با رعایت این نکات مطمئنا طول عمر باتری خودروی شما افزایش پیدا خواهد کرد. و این نکته را باید توجه کنید که در زمان اجاره خودرو حتما این مورد را توجه کنید.